Hedmark

Hedmark er et fylke som ligger “midt” i innlands-Norge på Østlandet og er et område som har enormt mye å by på. Fylket grenser mot Sør-Trøndelag, Oppland og Akershus. Navnet Hedmark er opprinnelig norrønt og stammer fra Heiðmǫrk som betyr heidenes skog.

Det er blitt gjort funn av bosetninger fra steinalderen over hele Hedmark. I Ringsaker er det funnet helleristninger av elg. Man har også gjort funn fra bronsealderen og jernalderen.

Landskapet består av vakre langstrakte sletter med gule åkerenger, og majestetiske fjell med krokete bjørkestammer og lilla lyng. Norges største innsjø, Mjøsa, hviler speilblankt i landskapet. Hedmarks geografi preges også i stor grad av Glomma, en elv som renner gjennom hele fylket fra nord til sør, og tilhørende vassdrag.

Severdigheter

Om man reiser til Hedmark er det flere severdigheter man ikke bør gå glipp av.
Byen Hamar sin historie daterer hele fire tusen år tilbake i tid. Fra 400-tallet var denne byen et maktsentrum og tingsted i Norge. I dag har Hamar et nytt kulturhus som er til glede for både fastboende og tilreisende. Domkirkeodden finner du også her, sammen med Kirsten Flagstadmuseet og Jernbanemuseet. Om man ønsker en pust i bakken, kan man nyte en bedre kaffe på en av mange koselige kaféer. Man kan også dyppe tærne i Mjøsa om man så ønsker!

I Ringsaker kommune finner du Helgøya i Mjøsa med Skafferiet. Skafferiet er en kafé som har sesongåpent i sommermånedene. Kaféen selger lokale råvarer, tekstiler og møbler. Helgøya er svært vakker og en opplevelse i seg selv, og her finner du en deilig ro som er formstøpt for en ekte nostalgiker. Her vandrer du i gamle hager der det dyrkes frukt og grønt som ved gårdenes opprinnelse. Ringsaker kirke ligger rett sør for Moelv, og er en steinkirke fra 1100-tallet. Denne kirken byr på spennende arkitektur, og man får med seg et stykke historie samtidig. Det arrangeres ofte konserter her som verdt sine besøk.

På Rudshøgda ligger det nye Prøysenhuset til minne om forfatteren og mennesket Alf Prøysen. Prøysen er en nasjonal kulturskatt som de fleste nordmenn har et forhold til. Huset ligger flott til ved skogen, og her finner man en kafé og flere aktivtetsrom. Man bør også få med seg arrangementene på Prøysenscenen!

Om man liker å bruke naturen, er Mesna Opplevelser og Overnatting et flott sted som mange faller for. Her kan man ri friske turer på islandshester og overnatte i idylliske omgivelser tett på villmarka. Man kan blant annet velge mellom snowrafting, pil- og bueskyting, isbading, kanoturer og hundekjøring.

Den mest kjente personen fra Hedmark er nok Edvard Munch, som ble født i Løten den 12. desember 1863. Edvard Munch er nok Norges mest kjente maler, og arbeidet innen Die Brücke-tradisjonen. Han ble sterkt influert av syntetismen, som ble utviklet av Gauguin og kretsen rundt ham. Innholdsmessig er syntetismen nært beslektet med symbolismen. Andre kjente hedmarkinger er Halldis Moren Vesaas, Anne Cath. Vestly, Alf Prøysen, Hulda Garborg og ikke minst Kirsten Flagstad, Norges største dramatiske sopran. Hun er betraktet som verdens største sopran av mange, og ble særlig berømt for sine tolkninger av Richard Wagners musikk. Hun ble født på Hamar og vokste opp i Kristiania.